W wielu krajach, herbata urosła do rangi tradycji narodowej. Picie jej, wiąże się z pewną etyką i ceremoniałem. Tak, Brytyjczycy i Azjaci używali herbaty od wieków, nie wątpiąc w jej zalety. Herbata jest wspaniale orzeźwiająca, gasi pragnienie, obniża poziom cholesterolu i jest korzystna dla serca. Duża liczba zalet nie wyklucza jednak jej wad.

Dla ludzi, którzy uwielbiają mocną herbatę jest to nie najlepsza wiadomość. Udowodniono, że mocna herbata źle wpływa na kondycję zębów Mocno parzona herbata, w dużych ilościach jest w stanie zniszczyć uzębienie i doprowadzić do kruchości kości całego organizmu. Dziwnie, ale dzieje się tak, nie tylko przy częstym piciu jednego z czarnych gatunków. Erozję zębów powodują także niektóre herbaty ziołowe. Szkliwo uszkadza się z powodu niskiej kwasowości. Taka herbata jest bardziej szkodliwa niż na przykład koncentrat pomarańczowy. Ogólnie rzecz biorąc, dietetycy zalecają, aby pić nie więcej niż cztery filiżanki napoju dziennie.

Parzona herbata zawiera dużo pierwiastków metali ciężkich. Okazuje się, że im dłużej herbata jest parzona, tym bardziej staje się toksyczna. Bezpieczny czas parzenia, to nie więcej niż trzy minuty. Później wszystkie metale ciężkie z liści trafiają do wody. Istotnym faktem jest to, że  plantacje herbaty są często hodowane na prowadzonej nieekologicznie, zanieczyszczonej glebie. Punktem wyjścia jest wybór, którejś z odmian białej herbaty, ponieważ w jej przypadku zbierane są tylko młode liście. Odpowiednio, zanim ulokują się  w nich szkodliwe metale.

Okazuje się, że herbata prowadzi do deficytu witamin i mikroelementów. Oprócz nadmiaru toksyn, przy częstym piciu zarówno zielonej, jak i czarnej odmiany, z ciała wypłukują się przydatne mikroelementy. Czyli magnez, wapń i żelazo. Niedokrwistość z niedoboru żelaza prowadzi do pogorszenia stanu skóry i włosów, a jest winna zawartej w tym napoju teinie.

Czy wiesz czemu niebezpieczne jest picie gorącej herbaty? Ogranicz jej picie jeśli przekracza temperaturę  50 stopni. W przeciwnym wypadku, regularne picie takiego napoju doprowadzi do erozji przełyku i może wpływać na naczynia jamy nosowo-gardłowej. Do osiągnięcia bezpiecznej temperatury  wystarczy powstrzymać się przed wypiciem jej przez 5 minut.

Nie warto jednak, po przeczytaniu tego artykułu, całkowicie odwracać się od herbaty. Wystarczy tylko ograniczyć jej picie i uważać na jej temperaturę i nasycenie.

Katia Zubyk

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤInstagram

Error validating access token: Session has expired on Tuesday, 01-Aug-23 00:58:08 PDT. The current time is Friday, 29-Mar-24 07:15:13 PDT.